Samanyolunun halesindeki SIR

  • Home
  • Samanyolunun halesindeki SIR
Samanyolunun halesindeki SIR
Samanyolunun halesi galaksilerin doğuşuna ilişkin bilgileri içeriyor. Abone olSamanyolu halesinin, galaksinin merkezine göre ters yönde dönen iki parçadan oluştuğu ve galaksilerin doğuş süreci konusunda bilim dünyasını aydınlatıcı değişik kimyasal bileşenlerden meydana geldiği belirlendi.

Uzay keşif programı Sloan Digital Sky Survey (SDSS) araştırmasından Timothy Beers, Daniel Carollo ve meslektaşları, Dünya’nın parçası olduğu Kumlama kumu yıldızlardan meydana gelen diskin, Samanyolu’nun merkezinin çevresinde saatte 800 bin km hızla, galaksinin merkezinden 50 bin ışık yılı uzaktaki iç halenin de aynı yönde, ancak yıldız diskinden daha yavaş, saatte 80 bin km hızla döndüğünü anlattı. Galaksinin merkezinden 65 bin ila 300 bin ışıkyılı uzaktaki dış halenin ise ters yönde ve saatte 165 bin km hızla döndüğünü belirten bilim adamları, Samanyolu’nun dış sınırlarındaki 20 bin yıldızı incelediklerini ve iç haledeki yıldızların, dış haledeki yıldızlardan, 3 kez daha ağır atomlar içerdiklerini ve demir ile kalsiyum gibi maddelere sahip olduklarını kaydetti.

Amerikan Yale Üniversitesi’nden Jason Tumilson da gözlemlerinde ABD’nin New Mexico eyaletindeki Apache Point’de bulunan 2,5 metre çaplı teleskobu kullanan SDSS ekibinin, böylelikle Samanyolu’nun tek bir aşamadan oluşmadığını şüpheye yer bırakmayacak biçimde ispatladıklarını belirti.

Araştırmacılar, daha yassı olan iç halenin, küçük galaksilerin, gazların yıldızlar arası dağılmasına bağlı bir füzyon sürecinde Samanyolu’nun iç kısmıyla çarpışması sonucu oluştuğunu düşünüyorlar. Dış halenin ise galaksinin ilk evrelerindeki kaotik tahrip süreci sırasında, Samanyolu’nun çekim gücüyle gaz yayılması olmadan oluştuğu sanılıyor.

Samanyolu’nda 200 ve 400 milyar arasında yıldız bulunuyor.


Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ
Whatsapp İletişim