Kurban sempozyumu

  • Home
  • Kurban sempozyumu
Kurban sempozyumu
Bayram Belediyesi ve Diyanet'in sempozyumu tamamlandı.Abone ol

Bayrampaşa Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile düzenlenen 'Tüm Yönleriyle Uluslararası Kurban Sempozyumu', Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Bayrampaşa Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen 'Tüm Yönleriyle Uluslararası Kurban Sempozyumu' ile kurban konusu Türkiye'de ilk kez uluslararası platforma taşındı.

Türkiye'den 31, Almanya, Malezya, Mısır, İngiltere ve Amerika'dan 9 olmak üzere toplam 40 bilim adamı, uzman ve yöneticinin bir araya geldiği sempozyum 8-9 Aralık tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. Sempozyuma Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Fahri Can ve pek çok davetli katıldı.

Kültür Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği konseri ile başlayan Sempozyum, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge’nin açılış konuşması ile devam etti. Başkan Bürge; "gerçekleştirecekleri Uluslararası Kurban Sempozyumunda, bugüne kadar çeşitli tartışma ve kamuoyund metal kalem a yanlış veya eksik bilgilendirmelere sebep olan kurban konusunun ilmi bir bakış açısıyla ele alınacağını, ayrıca kurbanın toplumsal dayanışmayı sağlayan ve toplumun sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkıda bulunan yönünün de ortaya konulacağını" belirtti.

Sonuç Bildirisi

Bayrampaşa Belediyesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Kurban Sempozyumu neticesinde aşağıda belirtilen hususların kamuoyunun bilgisine sunulmasına karar verilmiştir.

Allah’a yakın olmak anlamında kurban ibadeti 1400 yılı aşkın bir süredir bütün dünya Müslümanlarının yaşamında önemli yer tutmaktadır. Büyük ya da küçükbaş ehil bir hayvanın kurban bayramı günlerinde usulüne uygun tarzda kesilmesi şeklinde ifa edilen bu ibadet, temel amacı olan Allah’a yakınlaşma doğrultusunda Allah için feragatte bulunmak ve O’na şükretmek gibi anlamlar taşır.
Kurban ibadeti çeşitli şekil ve biçimleriyle İslam dışı dinlerde de mevcuttur. Genellikle belirli bir hayvanı ya da bitkiyi ilahi varlıklara sunmak tarzında uygulanan bu ibadet, İslam dışı dinlerde tanrısal varlığı memnun etmek ve öfkesinden sakınmak gibi nedenler yanında suç ve günahlara kefaret, ilahi güçlere vakıf olmak veya sır ve büyü amacıyla da yapılmaktadır.
İslamda kurban ibadeti sosyal yardımlaşma açısından da önemli bir işlev görmektedir. Kesilen kurban etleri üç parçaya taksim edilerek iki parçası yakınlar ve yoksullara dağıtılmakta ve bu vesileyle toplumsal dokuda yardımlaşma sağlanmaktadır.
Kurban bütün dünyada önemli ölçüde ekonomik yaşama da katkı sağlamaktadır. Yalnızca Türkiye’de her yıl kesilen yaklaşık 5 milyon hayvan, Türkiye’deki hayvancılık sektörü için önemli bir hareketliliğin kaynağı olmayı sürdürmektedir.
Kurbanda sağlık ve hijyen koşullarına riayet etmek oldukça önemlidir. Kurban hayvanlarının yetiştirilmesi, satılması ve kesilmesi mutlaka yetkili kurumların denetimi altında olmalıdır. Kurbanlık hayvanların sağlık kontrollerinde veteriner denetimi hayati derecede önemlidir. Benzer şekilde kesim işlemleri mutlaka hijyen koşullarında yapılmalıdır.
Kurban hayvanlarının yalnızca et ve derileri değil her türlü yan ürünleri ekonomik değer taşımaktadır. Bu nedenle kesim işinde uzman kişiler çalıştırmak ve bütün yan ürünlerinden azami ölçüde yararlanmak konusunda gerekli koşullar oluşturulmalıdır.
Kurban satım ve kesim işlemleri bağlamlarında son dönemlerde Belediyeler öncülüğünde ve kontrolünde çeşitli imkanların oluşturulması sevindiricidir. Geçtiğimiz dönemlerde sıklıkla medyaya konu olan kurbanla ilgili bazı olumsuz görüntüler bir taraftan kurban gibi toplumsal yapımızda son derece önemli olan bir ibadete gölge düşürürken diğer taraftan yetkili ve sorumlu birimlerin bir an önce kurban konusunda gerekli düzenlemeleri ve altyapıları hazırlamaları gerektiğini hatırlatmaktadır. Kurbanla ilgili bu olumsuz görüntülerin yaşanmaması veya en aza indirgenmesi konusunda ülkemiz genelinde gerek Tarım Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşlara ve yerel yönetim birimlerine gerekse Diyanet İşleri Başkanlığımıza önemli görevler düşmektedir.
Türkiye’de ve dünyada çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kurban ibadetiyle ilgili olarak gittikçe daha etkin organizasyonlar yapması sevindiricidir. Bununla birlikte zaman zaman bazı çevrelerde tartışılan kurban kesimi yerine kurban bedelinin toplanması ve nakit olarak değerlendirilmesi gibi uygulamalar kurbanın dini ve sosyal amacıyla bağdaşmamaktadır. Aynı şekilde kurban konusunda yapılan bazı organizasyonların denetlenmesi ve olası suiistimallerin önüne geçilmesi de ayrı bir önem taşımaktadır.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim