Latife Hanım, Atatürk'le boşanmasından sonra yazdığı bir mektupta, kadınların başını kapatmasına yasak konmasını eleştiriyor..
Latife Hanım, mektupta, "şehevi duygular beslediği bir kadın yüzünden kendisinden boşandığını" belirttiği Atatürk'e ve onu kendisinden ayıran arkadaşlarına kızgınlığını dile getiriyor. Latife Hanım, kızgınlıkla kaleme aldığı best hair transplant in turkey bu mektupta kadınların örtünmesine yasak konmasını da eleştiriyor.
Araştırmacı Rıfat N. Bali'nin bir ay önce İsis Yayınları'ndan İngilizce olarak çıkan "Atatürk as Viewed Through the Eyes of American Diplomats" adlı kitabı Latife Hanım'la Atatürk'ün ilişkisine dair bilinmeyen yönleri ortaya çıkardı.
Araştırmacı Rıfat N. Bali bu mektubun, 21 Şubat 1926'da Boston Advertiser isimli yerel küçük bir gazetede yayımlandığını ileri sürüyor. Latife Hanım'a ait olduğu iddia edilen mektup, "Sevgili dostum ve yoldaşım" diye başlıyor.
Evliliğinin bozulmasını üçüncü şahısların etkisine bağlayan Latife Hanım, yürürlüğe girecek Medeni Kanun'dan yararlanıp boşanmayı iptal için dava açmak isteğinden de söz ediyor. Latife Hanım mektubunda ayrıca Atatürk'ün bazı kanunları hazırlarken çevresinden olumsuz şekilde etkilendiğini anlatarak, bu kanunlara örnek olarak tekke ve zaviyelerin ve onlara has kıyafetlerin yasaklanmasını gösteriyor.
Latife Hanım mektupta, çarşafın yasaklaması ve kadınlara hangi kıyafeti giymesi gerektiğinin söylenmesine "Kadınların çarşaf giyip giymeyecekleri, dinsel törenlere, yalnız veya bir erkeğin eşliğinde katılıp katılmayacakları ya da ne giyerlerse toplumsal değerlere karşı gelmeyecekleri yukarıdan zorla kabul ettirilemez, ettirilmemeli" diye karşı çıkıyor.
Tutkun Akbaş/Sabah
Kategori : POLİTİKA