Göbek danslı kura çekimi

  • Home
  • Göbek danslı kura çekimi
Göbek danslı kura çekimi
Sulukule islah ediliyor. Kura çekiminde alkış ve protesto vardı.Abone ol

Yenileme alanı ilan edilen ve ''Sulukule'' olarak bilinen Fatih'teki Neslişah ve Hatice Sultan mahalleleri sakinlerine, yeniden imar edilecek bu bölgeye karşılık TOKİ'nin Taşoluk'taki konutlarından verilecek evlerin kuraları çektirildi.

Edirnekapı'daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi'nde gerçekleştirilen kura çekimi, zaman zaman bazı mahallelilerin tepkisine neden oldu.

Bu kişiler, ''Haklarının yendiğini, bu mahallelerde kuşaklardır kendilerinin yaşadığını ancak şimdi buraların zenginlere verilmek istendiğini'' öne sürdüler. Durumdan memnun olduğunu söyleyen bazı mahalleliler ise bu gruba tepki göstererek, ''şov yapmakla'' suçladılar.

Kura çekimi öncesi bir konuşma yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bu 2 mahallenin 2005 yılında onaylanan 5366 sayılı yasaya göre yenileme alanı olduğunu belirterek, bu bölgedeki iyileştirme çalışmalarıyla amaçlarının sadece bölgeyi yenilemek değil, yaşam koşullarını da iyileştirmek olduğunu söyledi.

Proje tamamlandığında şu anda son derece sağlıksız koşullarda, deprem tehdidi altında yaşayan vatandaşların yüksek kalitede hair transplant turkey before and after konutlara kavuşacağını anlatan Demir, ilçede sadece bu 2 mahallenin yenileme alanı ilan edilmiş gibi gösterildiğini, oysaki iç göç alan ve çarpık kentleşmenin olduğu 4 mahallenin daha yenileme kapsamında olduğunu kaydetti.

Yenileme kapsamında 2 mahalledeki projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle gerçekleştirdiklerini belirten Demir, bu alanda az katlı, bölgenin tarihi dokusuna uyumlu binalar inşa edileceğini, ayrıca tescilli eski eserlerin restorasyonunun yapılacağını anlattı.

Demir, ''mülkiyet hakkına, insan hakkına, şehir hak ve hukukuna, kültürel haklara saygılı, dünyanın en sosyal projesini gerçekleştireceklerini'' söylediklerini, projeden etkilenecek vatandaşlarla da defalarca toplantılar yaptıklarını söyledi. Söz konusu mahallelerdeki tapu sahiplerinin belirlenen taşınmaz bedeli ile yeni yapılacak konut bedeli arasında çıkabilecek farkı TOKİ'ye 180 ay vadeyle ödeyeceklerini dile getiren Demir, kimseyi mağdur etmeyeceklerine söz verdikleri için bu kapsamda kiracılara da ev sahibi olma hakkı tanındığını anlattı.

''BU TÜR PROJELER DÜNYANIN HER YERİNDE VAR''

Bu mahallelerde halen yaşayan 282, bölge dışında yaşayan 472 mal sahibinin yanı sıra 434 kiracının da bulunduğunu belirten Demir, alanda yeni yapılacak konutlardan isteyen hak sahiplerinin öncelikle faydalanabileceklerine ya da TOKİ'nin sosyal konutlarından edinebileceklerine işaret etti. Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''En büyük tenkitlerden biri şu:

Diyorlar ki, 'burada villalar yapılıyor ve buradaki insanlar buranın dışına gönderiliyor. Parası olan insanlar burada kalacak' deniliyor. Mülk sahiplerine söyledim. 'Burada yapılacak konutların sahibi siz olacaksınız, burada bir rant varsa bu rantın sahibi de siz olacaksınız. Belediye başkanı olarak ben sizin her konuda destekçinizim. Malınızın da, mülkünüzün de, sizin de arkanızdayım' demiştim. Bu tür projeler dünyanın her yerinde var. Bundan daha sosyal projeyi bulamazsınız. Bundan daha fazla mülkiyet haklarına saygılı bir proje bulamazsınız.''

Konuşması sırasında bir mahallelinin, ''İki eve bir ev veriyorsunuz, beni mağdur ediyorsunuz'' şeklinde tepki göstermesi üzerine de Demir, mal sahiplerinin evinin değeri karşılığı eğer alacağı varsa TOKİ'den bu parayı peşin aldıklarını kaydederek, ''Her tapuya bir daire veriyoruz. İki daire verirsek projeyi gerçekleştiremeyiz'' dedi.

TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanı Niyazi Özdemir de, hükümetin planlı kentleşme kapsamında başlatılan konut seferberliği uygulamasının devam ettiğini, 81 ilde 285 bin konut yapıldığını söyledi. Yapılan tüm bu yatırımların 17 milyar YTL değerinde olduğunu anlatan Özdemir, Taşoluk Konutları hakkında da bilgi vererek, bu konutların 700 bin metrekare alan üzerinde 100 bin metrekarelik inşaat alanının yanı sıra kreş, lise, ilköğretim okulu, spor salonu, cami ve ticaret merkezini de barındıracağını kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi Başkan Vekili Erkut Turan ise İstanbul'da bugüne kadar kiracıları da kapsayan bir yenileme projesi olmadığına işaret etti. Dünyanın tüm önemli şehirlerinde dönüşüm projeleri yapıldığını belirten Turan, bu süreçlerin sancılı geçen süreçler olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından Demir, Özdemir ve Turan, Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Alanı Projesi kapsamında ev alacakların ilk etabının kura çekimini hak sahipleriyle yaptılar. Toplam 204 kiracının oturacakları evlerin belirlendiği kurada, bazı hak sahipleri salona zaman zaman verilen müzik eşliğinde göbek atarak ve dans ederek sevinçlerini gösterdiler.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim