Fransızın çirkin makalesi

  • Home
  • Fransızın çirkin makalesi
Fransızın çirkin makalesi
PKK, saldırılarını askeri operasyon olarak niteledi. Le Figaro'daki o makale; Abone olFRANSIZ Le Figaro Gazetesi'nde, bugün yayınlanan bir makalede, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyon yapma hedefinin PKK kamplarını dağıtmak değil, Kerkük'ün Kürdistan Özerk Bölgesi'ne bırakılmasını engellemek olduğu öne sürülüyor.

Fransa'nın en etkili gazetelerinden Le Figaro'da, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon projesi eleştirildi.

Fransız jeopolitolog Gerard Chaliand imzalı makalede, cinsel takviye PKK eylemleri, ‘askeri operasyonlar’ olarak nitelendi. Terör örgütünün son aylarda düzenlediği saldırıların, Türk Ordusu'na, seçimle gelen hükümetle askeri bürokrasi arasındaki siyasi çatışmaya yeniden ağırlığını koyma fırsatı verdiği öne sürüldü.

Gerard Chailand, yazısında, ‘PKK, geçtiğimiz yıllarda ateşkes girişimlerinde bulunurken Türk Ordusu, Türkiye'deki siyasi iktidarın taraf olduğu her türlü siyasi çözüme karşı durdu’ ifadesine yer verdi.

PKK'nın 90'lı yıllarda olduğu ölçüde büyük bir tehlike arz etmediğini öne sürün yazar, Türkiye'yi esas rahatsız eden konunun, Kerkük'ün varisliğinin bölgedeki Kürt yönetimine geçmesi olasılığını da içeren referandum olduğunu iddia etti.

Türkiye'nin referandumun yapılmasını engellemek için elinden geleni yaptığı görüşünü savunan Chailand, “Eğer müdahale gerçekleşirse, bunun amacı PKK'yı değil, Irak Kürdistanı'nı vurmak olacak. 2003 yılında ABD'nin Irak'a saldırmasından önce iki ülke arasında yaşanan sorunun ve Türkiye'nin ABD'ye, Irak'ı vurmak için kendi topraklarını üs olarak kullanma iznini vermemesinin altında da bu gerçek yatıyordu. Türkiye'nin bu konuda ABD'ye onay vermek için öne sürdüğü şart, o vakitlerde de Kürdistan Özerk Yönetimi'ne bağlı bulunan Kuzey Irak bölgesindeki operasyona kendisinin de katılması şeklindeydi'' dedi.

Chailand, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olası bir sınır ötesi operasyona karşı olduğunu ancak Türkiye'nin Kerkük konusundaki ‘ihtirasına’ yenik düşmemesinin de kolay olmayacağını belirttti. (Milliyet)

Kategori : DÜNYA
Whatsapp İletişim