DTPli başkanın Kürtçe isim ısrarı

  • Home
  • DTPli başkanın Kürtçe isim ısrarı
DTPli başkanın Kürtçe isim ısrarı
DTP'li Belediye, Şanlıurfa'da yeni kurulan 2 mahalleye Kürtçe isim verdi.Abone ol

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde, 11 sokağa Kürtçe isim verme istekleri, ‘ayrımcılık ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte’ olduğu için Kaymakamlık'ça kabul edilmeyen DTP'li Belediye, bu kez ilçede yeni kurulan 2 mahalleye Kürtçe isim verdi. Belediye Başkanı DTP'li Etem Şahin, daha önce yaşananların aksine bu kez bir sorun yaşanmayacağı inancını taşıdığını belirterek, “Türkiye'de anayasanın tartışıldığı, farklılıkların zenginlik ol promosyon çakmak arak algılandığı bir coğrafyada, yetkililerin bu isimleri daha rahat, ön yargısız, objektif, demokratik olarak algılayıp onaylayacaklarına inanıyorum'' dedi.

3 AKP, 3 CHP ve 9 DTP'li olmak üzere 15 meclis üyesinden oluşan Suruç Belediye Meclisi, 12 Kasım'da ilçede yeni mahalle oluşumunu görüşmek ve bu mahalleleri isimlendirmek için toplandı. AKP'li bir üyenin şehir dışında olduğu için katılmadığı toplantıda, nüfus yoğunluğu ve geniş alana sahip Cumhuriyet ve Dikili mahallelerinin daha iyi hizmet alabilmeleri için bölünüp, 2 mahalle daha oluşturulması kararlaştırıldı. Bu kararın ardından Cumhuriyet Mahallesi'nin bölünmesiyle yeni kurulan mahalleye ‘Pırsus’, Dikili Mahallesi'nden ayrılan yeni mahalleye ise ‘Berazi’ adının verilmesi önerildi. Kürtçe'de anlamı ‘Yeğen’ olan ve aynı zamanda eski bir aşiret adını taşıyan Berazi ile, ‘Meyan Kökü’ anlamına gelen ‘Pırsus’ isimleri, toplantıya katılan 14 üyenin oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis karar tutanaklarında mahallelere verilen isimlerin anlamları parantez içerisinde de açıklandı. Tutanaklarda, ‘İlçemiz geçmiş yıllarda meyan kökünün yoğun olduğu bir yer olduğundan Pırsus isminin verilmesi uygun görülmüştür ve Berazi konfederasyonu bütün aşiretlerin birleşmesi ile oluşmuştur. Berazi Aşireti 1730 yılında Suruç dolaylarından göç etmiş aileler tarafından oluşturulmuştur. Genel olarak Sünni olan bu aşiretin Kahramanmaraş'ta bulunan uzantıları Beraziler ile bağlantılıdırlar. Berazi konfederasyonu Osmanlılar döneminde en büyük aşiretlerden birini teşkil etmektedir’ denildi.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim