Kanser tedavisinde uygulanan "ameliyat" ve "ışın tedavisi" yöntemlerine alternatif olan "kriyoterapi" yöntemi, Türkiye'de ilk defa Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı "Üroonkoloji Ünitesi"nde uygulandı.
GÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sinan Sözen'in başkanlığındaki ekip tarafından, 2 prostat ve 1 böbrek kanseri hastası önceki gün "kriyoterepi" yöntemi uygulanarak ameliyat edild maryland seo i.
Yöntemin 2000'li yıllardan itibaren Avrupa'da ve ABD'de birçok merkezde uygulandığını ve başarılı sonuçlar alındığını söyleyen Sözen, "Yaptığımız 3 ameliyat da son derece başarılı geçti. Hastalarımız, 12 gün içinde sosyal yaşamlarına dönebilecekler" dedi.
Buz topu oluşuyor
Sözen, prostat kanserinde kriyoterapi tedavisinin ultrasonografi eşliğinde, böbrek kanseri tedavisinin de bilgisayarlı tomografi ve laparoskopik (ufak kesiler açılarak vücudun içinin kamera yardımıyla görüntülenmesi) yöntemle yapıldığını belirterek şunları kaydetti:
"Böbrek veya prostat dokusundan kaynaklanan tümörün yeri kesin olarak tespit ediliyor ve tümörün içine özel iğneler yerleştiriliyor. Bu iğnelerden doku içine basınçlı olarak Argon ve Helyum gazı verilerek dokunun sıcaklığı yaklaşık (20) dereceye kadar düşürülüyor.
Bu sıcaklıkta hiçbir hücre yaşayamadığı için tümör dokusu yok olmaya başlıyor. Donmaya devam eden doku, giderek büyüyen buz topu haline geliyor. Oluşan buz topunun, kanserli dokunun tamamını yok edecek kadar büyüdüğünden emin olduktan sonra işleme son veriyoruz."
Kanserin erken evresi
Sözen, şunları söyledi: "Yöntem, kısmi organla sınırlı, erken evre ya da organın sınırlarını aşmamış, erken evrede tanı konulan böbrek tümörü ve prostat kanseri hastaları için kullanıldığında başarı şansı çok yüksek. Bu tedavi ile yaşı veya mevcut hastalıkları (diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları gibi) nedeniyle ameliyat edilemeyen hastalar da tedavi olma şansına sahip oluyorlar."
Kategori : SAĞLIK