TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan, Zonguldak taşkömürü havzasında, Türkiye’nin 20 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek kömür gazı rezervi bulunduğunu söyledi.
Enstitünün son çalışmalarıyla ilgili TÜBİTAK'ın Gebze kampusunda basın toplantısı düzenleyen Doç. Dr. Sedat İnan, “ Zonguldak taşkömürü havzasında kömür varlığına bağl vermont seo ı olarak 300- 600 milyar metreküp kömür içinde bulunan bir gaz potansiyelinin varlığını tespit ettik. Bu rezerv, ülkemizin 10- 20 yıllık tüm doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte.”
Doç. Dr. İnan, verilerin ardından Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun kömür gazı üretimi için ihale gerçekleştirdiğini ve ardından kömür gazının kullanılması için üretim sondajlarının başladığını kaydetti. Doç. Dr. İnan, Türkiye’de sadece Zonguldak’ta bulunan taşkömürünün içindeki kömür gazı üretimi projesinin ardından linyit kömüründen de gaz üretmek amacıyla çalışma yürüttüklerini anlattı.
Doç. Dr. İnan şöyle devam etti: “Son yıllarda linyit kömüründe de gaz potansiyelinin olabileceğini değerlendirerek ülkemizde yaklaşık 10 milyar ton rezerv bulunduğunu ortaya çıkardık. İlk çalışmayı da Soma havzasındaki yaklaşık 1 milyar tonluk linyit kömürünün içinden gaz çıkarabilmek amacıyla o bölgede çalışma yapılacak. Şu anda proje hazırlandı ve TÜBİTAK'a sunuldu. Desteklenmesi halinde önemli bir proje başlatılmış olacaktır.”
ABD 30 YILDIR YAPIYOR
Kömürden gaz üretiminin ABD’de 30 yıldır devam ettiğini de kaydeden Doç. Dr. İnan, “Jeolojik nedenlerden dolayı petrol zengini değiliz. Ancak kömür kaynaklarımızdan elde edeceğimiz kömür gazı ile bu eksikliğimizi giderebiliriz. Kömür gazı, kömür yataklarının içinden sondajla çekildiği için ‘kömür gazı’ olarak adlandırılıyor. Ancak bildiğimiz doğalgazın kalitesi ile aynı” dedi.
Kategori : GÜNCEL