Kaliforniya Üniversitesi'nde araştırmacılar, kırmızı şarapta "baş ağrısına neden olan" kimyasalların miktarını tespit edecek bir cihaz üretti.
Araştırmacılar, şarap, peynir, çikolata, zeytin gibi fermente edilmiş ya da
salamura gıdalarda doğal olarak bulunan "biyojen amin" adlı k avukat reklam imyasal maddenin oranını kolayca ölçecek pratik bir cihaz geliştirdi.
Sonuçları, Analitik Kimya dergisinde yayınlanan araştırmayı yürüten Richard
Mathies, "yenilen gıdaların, vücut kimyasıyla inanılmayacak derecede ilişkisi
olduğunu" belirtti.
Bilim adamları, şarap içtikten sonra baş ağrısı çeken kişilerin, amin oranı
yüksek gıdalardan uzak durması gerektiğini ifade ederek, bu gıdaların yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı ve adrenalin seviyesinde yükselme gibi etkiler de
yaratabileceği uyarısında bulunuyor.
Prototipi küçük bir evrak çantası boyutunda olan yeni cihazın, bir damla
şaraptaki amin oranını beş dakika içinde tespit edebildiği belirtiliyor. Cihazın,
kişisel kullanıma uygun olacak ve taşınabilecek boyutlara indirilmesi için
çalışmaların sürdüğü kaydediliyor.
Diyetisyenler ve uzmanlar, şimdilik sadece sıvılar için kullanılan yeni
cihazın, amin hassasiyeti olan kişiler için kolaylık sağlayabileceğini
belirtiyor.
Araştırmacılar, en yüksek amin oranının kırmızı şarap ve Japon rakısında (sake), en düşüğünün birada olduğunu ifade ediyor.
Kategori : SAĞLIK