IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, Merkez Bankası'nın, Eylül ayında başladığı kademeli faiz indirme sürecinin, bundan sonra, ''sadece olumlu gelişmelere ve verilere bağlı olarak'' devam edeceğine dikkati çekti. Hazine Müsteşarlığında, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni ve diğer ekonomi yetkililerinin de katıldığı ortak basın toplantısı düzenledi.
Lorenzo Giorgianni, sorular öncesinde yaptığı açıklamada, Hükümetle, Stand By düzenlemesinin 7. Gözden Geçirmesinin tamamlanması konusunda uygulanacak politikalar konusunda genel bir mutabakata vardıklarını söyledi.
Türkiye'nin, küresel finansal dalgalanmalara karşı, şu ana kadar güçlü bir şekilde karşı koyduğunu ifade eden Giorgianni, ancak son dönemde ekonomik canlılığın yavaşlamaya başladığı ve enflasyondaki düşüş hızının yavaşladığına ilişkin bazı işaretlerin görüldüğünü kaydetti. Giorgianni, ekonomi yetkilileriyle görüşmelerinde Türkiye'nin, ekonomik büyüme ve enflasyonla mücadele açısından, mali disiplinin sürdürülmesi ve yapısal refor ilk sıra seo mların uygulamaya devam edilmesi konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.
HÜKÜMETLE ELE ALINAN BEŞ KONU...
Enflasyondaki düşüş sürecinin, gıda ve enerji fiyatlarında görülen beklenmeyen yükselişler ile akaryakıt ve tütün vergilerindeki artışlar nedeniyle son dönemde bir miktar yavaşlayacağını belirten Giorgianni, söz konusunu etkilerin, önümüzdeki dönemde, enflasyon oranlarında yukarı doğru bir baskı yaratmasını beklediklerini kaydetti.
İlk olarak, Merkez Bankası'nın, enflasyon ve büyümeyi etkileyen kalıcı etkiler konusunda gerekli tedbirleri alacağını ifade eden Giorgianni, bu yaklaşımın, enflasyon ile mücadele aşamaya kaydedinceye kadar sürdürülmesini desteklediklerini bildirdi. Üzerinde durdukları ikinci noktanın, kamu maliyesi olduğunu belirten Giorgianni, ''Kamu maliyesi, gelecek yıl, GSMH'nin yüzde 1'i oranında sıkılaştırılacaktır. Bu sıkılaşma, düşük reel faiz oranlarına imkan tanıyacak ve enflasyondaki düşüş süreci ile cari açığın daraltılmasına katkıda bulunacaktır'' dedi.
İSTİHDAM KONUSUNDAKİ VERGİ İNDİRİMİ ERTELENDİ
''Yüzde 5,5 olarak belirlenen Faiz Dışı Fazla hedefini destekliyoruz'' diyen Giorgianni, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ekonomi yetkililerinin, enerji KİT'lerinin mali yapılarını düzeltme konusunu destekliyoruz. Bizim de faydalı olacağına inandığımız ancak, ciddi bir mali yükü de beraberinde getirecek olan istihdam üzerindeki mali yüklerin azaltılması planını erteleme yönündeki kararlılığını, 2008 yılı Faiz Dışı Fazlasını güçlendirmesi açısından son derece memnuniyetle karşılıyorum.
KAPSAMLI BİR KAMU MALİYESİ REFORMU GELİYOR
Üçüncü olarak vurgulamak istediğim, Hükümet, önümüzdeki aylarda, son derece kapsamlı bir kamu maliyesi reform paketini hayata geçirecek. Bu reformun amacı, Türkiye'deki ağır vergi yükünün, kamu borç stokundaki düşüşü tehlikeye atmayacak bir şekilde azaltılmasına imkan vermektir. Bu reformların nihai hedefi, uzun vadeli bir ekonomik büyümeye imkan yaratmasıdır. Dördüncü olarak söylemek istediğim, somut hedef, harcamaların ve Faiz Dışı Fazlanın, önümüzdeki üç yıl içinde belirli bir hedef içine oturtulmasıdır. Net kamu borç stokunun GSMH'ye oranının, önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 25'e çekilmesi hedefi de orta vadeli kamu maliyesi planının bir amacıdır.''
ENERJİ SEKTÖRÜNDE ARZ AÇIĞI RİSKİ
Hükümet yetkilileriyle, beşinci olarak, enerji sektöründe yapılacak olan reformları ele aldıklarını belirten Giorgianni, enerji sektörü reformlarının, Türkiye'nin önümüzdeki dönemdeki reformların merkezini oluşturacağını kaydetti. Giorgianni, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Enerji sektöründeki şirketlerin zarar etmesi ve sektöre yeterli yatırım çekilememesi, bu sektörün önemli sorunlarıdır. Bu sorunlar neticesinde, önümüzdeki dönemde, sektörde bir arz açığının gündeme gelmesi riskini görüyoruz ve bu riskin, ekonomik faaliyetlerin dinamizmini tehdit edebileceğini düşünüyoruz.
Elektrik tarifelerinin otomatik bir kurala bağlanması, ekonomi yetkililerinin, enerji sektörüne ilişkin olarak atacağı adımlardan sadece birisidir. Yetkililer ayrıca, özel sektörün enerji sektörüne yatırım yapmasına imkan verecek tedbirleri de hayata geçireceklerdir. Sonuç olarak diyebilirim ki, Türkiye, bu politikaları hayata geçirmesi halinde, karşı karşı karşıya kalabileceği sorunlardan etkilenmeyerek, bunları fırsata çevirebilecek ve Mayıs 2008'de sona erecek olan Stand By düzenlemesini de başarıyla tamamlayabilecektir.''
Kategori : GÜNCEL